Nieuw in de Nieuwstraat: Sowieso

Eind deze maand is de Nieuwstraat een leuke zaak rijker! Jop Schietecat opent daar namelijk zijn nieuwe koffiebar genaamd "Sowieso", in het pand recht tegenover de Albert Heijn. Sowieso wordt een koffiebar waar koffie uit eigen branderij geserveerd wordt, samen met verse sappen en taartjes. Stappen & Shoppen sprak alvast met deze startende ondernemer.


Jop Schietecat is een geboren Bredanaar en heeft hier tot zijn 24e altijd gewoond. Daarna verhuisde hij voor studie en werk uit Breda, maar is de stad niet vergeten.
Na een aantal jaar in een managementfunctie gewerkt te hebben, besloot Jop dat het anders moest. Hij gooide het roer om en begon aan een reis om de wereld. Tijdens die reis kwam hij in Colombia op een koffieplantage terecht, waar hij een tijd meewerkte op de plantage. Op deze plantage leerde hij over de achtergrond van koffie, en wat er allemaal moet gebeuren voordat de koffiebonen eindigen in een kopje koffie. "Het werken op de plantage was heel bijzonder. Na verloop van tijd was het alsof ik één grote familie was met de rest van de medewerkers. Het werken met koffiebonen is zo iets moois, vanaf het moment dat ik daar terecht kwam, wist ik dat ik hier meer mee wilde gaan doen", aldus Jop.


Na afloop van de reis verhuisde Jop naar Amsterdam om meer te leren over koffie. Hij werkte in een aantal koffiebars en leerde het vak van koffiebrander. "Het was heel bijzonder om dit te mogen leren. Het is echt een ambacht waar heel veel mensen met passie het beste uit de koffiebonen proberen te halen", gaf Jop aan.
Na ongeveer een jaar als brander gewerkt te hebben, vond Jop het tijd voor een volgende stap in zijn leven. Hij wilde graag een eigen bar openen, waarbij hij zelf zijn eigen gebrande koffie kon serveren. En als geboren en getogen Bredanaar, was het meteen duidelijk dat dit in Breda zou moeten gebeuren. "Er zijn in Breda een aantal koffiebars die echt hele goede koffie serveren. Maar een koffiebar die zijn eigen bonen brandt is volgens mij uniek".


"Ik ga zelf regelmatig ergens een kopje koffie drinken. Met een krantje erbij ofzo. Dat is voor mij echt een moment waar ik van kan genieten. Het lijkt me echt heel bijzonder om ervoor te kunnen zorgen dat andere mensen in mijn eigen bar ook zo'n moment beleven".


Jop zal één dag in de week naar Amsterdam gaan om daar zijn eigen koffiebonen te branden. Dit doet hij bij een bevriende microbranderij in Amsterdam West. Door middel van social media wil Jop de klant erbij betrekken. "Ik zal vaak filmpjes uploaden op Facebook, om zo de klant te laten zien hoe de koffie gebrand wordt", geeft Jop aan.
De koffie die geserveerd wordt is dus 100% van Jop, waardoor hij precies weet wat hij serveert. "Het is de bedoeling om een vaste soort koffie aan te bieden, maar ook een wisselende boonsoort. Zo blijft het aanbod altijd verrassend."


Naast koffie komt er ook een aanbod van thee en verse sappen, waarbij zoveel mogelijk gewerkt wordt met biologische en eerlijke producten. Verder worden er ook taartjes verkocht, die elke dag vers ‘voor je neus’ gemaakt worden.


De stijl en de inrichting van "Sowieso" zal een beetje richting Scandinavisch en Bohemian gaan. Veel licht, veel groen en natuurlijke kleuren. Er hangen juten koffiezakken tegen een muur en er komt een mooie bank te staan. In het midden van de zaak komt een grote leestafel, waar mensen kunnen genieten van hun verse kop koffie met een krantje of een tijdschrift. Het mooie is dat er ook een tuin bij zit. Het is de bedoeling dat dit een rustige stadstuin wordt, verstopt in het drukke centrum van Breda.


Jop hoopt in de laatste week van maart zijn zaakje te kunnen openen. Vanaf dan zullen de eigen gebrande koffies op de molen staan. "Dat zal waarschijnlijk een Braziliaanse worden en een Ethiopische koffieboon, Sowieso een goede koffie"


Koffiebar Sowieso
Nieuwstraat 46
4811 WV Breda
https://www.facebook.com/sowiesobreda/?fref=ts