Experienceblog: Taart maken bij YAY! Taart

YAY! Taart! opende deze zomer haar deuren aan de bruisende Haagdijk. Eigenaresse Fleur van YAY! Taart, geeft al een tijdje workshops waarin zij laat zien hoe je een taart maakt, aankleed en decoreert. Wij mochten langskomen om te ervaren hoe zo'n workshop in werking gaat.

we kunnen niet wachten om aan de slag te gaan

Bij binnenkomst worden we vriendelijk ontvangen door Fleur. We zien al het benodigde gereedschap voor het maken van taarten klaarliggen en kunnen door ons enthousiasme eigenlijk niet wachten om aan de slag te gaan. Omdat het maken van een taart veel tijd in beslag neemt, heeft Fleur de cakes alvast voor ons gebakken zodat we snel aan de slag kunnen.

Fleur vertelt met veel passie wat we vandaag kunnen verwachten. Om te beginnen mogen we een van de cakes die Fleur al voor ons gebakken heeft voor ons plaatsen op de daarvoor bestemde draaischijf. Deze schijf maakt het decoreren van de taart een stuk makkelijker. "Dit is de basis" vertelt Fleur. Vervolgens gaan we een 'dammetje' maken. Dit doen we omdat we de taart gaan vullen met een heerlijk, smeuïge aardbeien-botercrème. Het dammetje bestaat uit twee laagjes witte chocolade-botercrème op de rand van de cake. Het water loopt ons al in de mond! 

het begint al op een taart te lijken, maar we zijn nog lang niet klaar!

Als we het dammetje gemaakt hebben vullen we de taart met enkele scheppen aardbeien-botercrème die we vervolgens deze egaal uitstrijken over de vers afgebakken cake. Vervolgens mogen we de tweede cake bovenop de inmiddels gevulde taart plaatsen. Het begint al op een taart op te lijken, maar we zijn nog lang niet klaar! Het is leuk om te zien met hoe veel passie en liefde Fleur vertelt over haar bedrijf en de taarten die we maken. 

Tussen de twee cakes zitten nog een aantal gaten die opgevuld moeten worden. Dit doen we met de witte chocolade-botercrème. Vervolgens bedekken we de gehele cake met een laagje van dezelfde botercrème zodat we een egaal oppervlak hebben. 

Hierna is het tijd om de cake een kleurtje te gaan geven. Als de cake bedekt is zetten we onze taart even in de koelkast om deze te laten rusten en af te laten koelen.

Intussen kiezen we een kleur uit waarmee we onze taart willen bedekken. We gaan voor een mooie, zachte groene kleur. Dit doen door de witte chocolade-botercrème in een beker te doen, hier wat kleurstof aan toe te voegen en dit warm te maken met een brander. Zodra de botercrème warm genoeg is mixen we deze met de kleurstof en kunnen we deze aan gaan brengen op de taart.

Fleur geeft aan dat het belangrijk is om een deel van de botercrème bovenop je taart te leggen en deze vervolgens uit te strijken naar de zijkanten van de taart. "De botercrème zal er dan als het ware 'overheen' vallen, waarna je deze weer uit kunt strijken over de zijkant" vertelt Fleur.

Om te zorgen dat er geen gaten in de taart komen en alles egaal is, strijken we onze taart glad door een plaatje langs de taart te houden en deze langs de taart af te laten gaan door de draaischijf rond te draaien. Door dit te doen krijgen we steeds meer zicht op het eindresultaat. Hierna is het tijd voor de decoratie!

voilà; een taart met water color effect

Om de taart een beetje specialer te maken kiezen we ervoor om de taart een watercolor effect te geven. Dit doen we met de kleur roze. Als je je taart een watercolor effect wil geven pak je een klein beetje gekleurde botercrème en breng je deze aan op de taart. Vervolgens pak je je plaatje er weer bij, houd je deze tegen de taart aan en draai je de draaischijf om de kleur over de taart te verspreiden. Herhaal dit meerdere malen op verschillende plekken op de taart en voilà; je hebt een taart met water color effect!

Nu is het tijd voor misschien wel het leukste onderdeel van vandaag; decoreren! Op tafel staan een hoop verschillende lekkernijen waarmee we onze taart mogen versieren. Roze en witte chocoladekrullen, koekjes, chocolaatjes, eetbare en niet-eetbare bloemen en niet te vergeten: macarons!

Naast deze lekkernijen kunnen we de cake natuurlijk ook versieren met verschillende toeven botercrème. Fleur laat ons zien hoe we dit moeten doen en heeft verschillende spuitzakken klaarliggen waar je vanzelfsprekend weer verschillende soorten toeven mee kunt maken. Ook laat ze ons zien hoe je macarons moet vullen. Deze workshop is naast super gezellig, ook nog eens leerzaam!

We besluiten om de taart onder andere te decoreren met een aantal niet eetbare bloemen en bladeren. Daaromheen spuiten we een aantal roze toeven botercrème en bedekken we de rest van de rand met roze chocoladekrullen. In het midden plaatsen we onze roze, en wit gevulde macarons en hiertussen leggen we nog een aantal witte chocoladekrullen! Het is lastig om er niet alvast van te snoepen!

Voor een eerste keer taart maken en decoreren zijn we stiekem toch een beetje trots op het eindresultaat van onze taart. We zetten deze nog heel even in de koelkast voordat we deze in de taartdoos doen en mee naar huis nemen. Tijdens het wachten krijgen we een stuk taart van de taart die Fleur gemaakt heeft en we kunnen je verklappen: deze is ontzettend lekker!

Ben jij ook benieuwd naar de taarten van Fleur of zou je er graag zelf een willen maken? Neem dan snel een kijkje op het profiel van YAY! Taart en maak snel een afspraak! Wij komen in ieder geval snel weer terug.