Foodblog: Culinair dineren bij Liefdegesticht

Afgelopen maand opende de Nederlandse Horeca haar deuren weer. We kunnen weer genieten van zomerse drankjes en heerlijke diners. Er is weer veel te ontdekken in horeca-land. Na zo’n lange tijd schieten er overal toffe initiatieven en nieuwe menukaarten uit de grond! Zo ook bij restaurant Liefdegesticht.

5 gangen met bijpassende wijnen 


 Dit nieuwe menu is het tweede dat gecreëerd is door chef Angel Pando. Nog niet zo lang geleden kwam hij naar de parel van het Zuiden om hier aan de slag te gaan bij Liefdegesticht. Angel’s roots liggen in Spanje, waar hij eigenaar was van 2 restaurants die beiden bekroond zijn met een vermelding in de Michelin gids van Spanje en Portugal. 

Liefdegesticht is gevestigd in Hotel Nassau Breda, een monumentaal klooster. Op dit moment is er de keuze uit twee menu’s: 5 senses en 7 sins. Beiden compleet verschillend en met een andere totaal-ervaring. Wij genieten vandaag van het 5 senses menu: 5 gangen met bijpassende wijnen die -zogezegd- onze zintuigen zullen prikkelen. 


Wie Liefdegesticht kent zal ook zien dat de foto’s van deze blog in de kapel gemaakt zijn. Het hotel en restaurant hebben alle nodige maatregelen getroffen rondom Covid-19. We volgen netjes de looproutes, desinfecteren onze handen, beantwoorden de gezondheidsvragen en zijn dan good-to-go om geplaceerd te worden aan onze tafel in de prachtige kapel.

We worden vanavond geholpen door Danielle, die ons een glas Cava Brut uit 2015 serveert. Deze Cava is een blend van Macabeo, Xarel-lo en Parellada. Deze bubbel is heerlijk droog, complex en fris. 


Naast de Cava wordt een amuse uitgeserveerd. Een schaaltje nacho’s op eigen wijze.. Danielle laat ons even proeven en raden voordat ze vertelt wat de geheime ingrediënten zijn. De nacho’s zijn gemaakt van bloemkool. Daarbij komt een creme van wasabi met foie gras. Heel bijzonder én heel lekker. 

Niet veel later verschijnt Danielle weer aan onze tafel met een kistje vers gebakken brood. Een leuk detail maar vooral superlekker! We hebben de keuze uit wit of bruin zuurdesembrood en Mediterrane brood. Dit wordt geserveerd met een luchtige tomatenboter. 


Bij het voorgerecht wordt een Baron de Ley uit 2018 geserveerd. Een zachte, licht romige witte wijn met tonen van exotisch fruit. 


De wijn past perfect bij het gerecht, welke bestaat uit Hamachi met een creme van avocado, ingelegde radijs, komkommer en een dressing van passievrucht. 


Het volgende gerecht is een tussengerecht. Deze buikspek is langzaam sous vide gegaard en wordt geserveerd met wortel, uitgebakken kaantjes en een gel van yuzu. Hoewel je het niet zou verwachten wordt bij dit vleesgerecht een witte wijn geserveerd. 

Deze Pinot Grigio uit delle Venezie is verbouwd op een vulkanische bodem. De wijn heeft frisse, minerale aroma’s die heel mooi samengaan met de frisse citrussmaak van de yuzu.


De smaakvolle en verrassende buikspek wordt opgevolgd door wederom een visgerecht. Kabeljauw met aligot en een jus van minestrone. We zijn verbaasd dat de minestrone jus, die enkel van gegaarde groenten gemaakt is, een ontzettend volle en rijke smaak heeft. Bij dit gerecht wordt een Albarino uit de Rias Baixas geserveerd. 


Van vis gaan we weer naar vlees. Deze short-rib is zacht gegaard en super mals! Het vlees wordt geserveerd met huisgemaakte pickles. Naast de short rib ligt een kleine burrito, gevuld met vlees van de short-rib en daar bovenop een mosterd crumble. Een bijzondere combinatie die absoluut onze zintuigen prikkelt. On the side krijgen we twee schaaltjes met wilde paddenstoelen en kool met gerookte paprika.


Bij dit gerecht drinken we een rode wijn uit Bulgarije. Deze blend van Malbec en Merlot is vol en hout gelagerd, wat mooi samen gaat met de rijke smaak van de short rib. Dan is het tijd voor het dessert. 


De dessertwijn die we hierbij drinken is een blend tussen Garnacha en Shiraz uit het Terra Alta gebied in Noord Spanje. De druiven voor deze wijn worden met de hand geplukt en geselecteerd. In de wijn proef je duidelijk zwarte kers, vijgen en kaneel terug. 


Bij deze superlekkere wijn wordt een kruim van chocolade geserveerd met karamel merengue, een gel van koffie, een siroop van koffie en een koffiemousse. Het 5 senses menu zou het 5 senses menu niet zijn als er geen prikkelende tegenhanger in dit gerecht te vinden zou zijn. De warme smaken van koffie en chocolade worden vergezeld door grapefruit. Verrassend en vooral verassend lekker! 


We sluiten de avond af met een kop koffie en thee. Hierbij worden huisgemaakte friandises geserveerd. Een bergamot pistache taartje en noten rotsjes met pure chocolade. We praten na over een heerlijke avond en bedanken Danielle voor haar goede zorgen. 


We zijn ontzettend verrast door de bijzondere combinaties die we in het 5 senses menu hebben gevonden. De kapel is een prachtige locatie waar je je echt in een totaal concept laat onderdompelen. En met een sublieme service is wat ons betreft de avond meer dan geslaagd!