Blog; Wijnproeverij bij Wijnbar Pinot 10x Rosé

Wijnbar Pinot is gelegen op de Grote Markt in Breda. Wij zijn uitgenodigd door Martijn voor een proeverij; 10x rosé. Deze tasting wordt begeleidt door Anthony Beir, een vinoloog en wine consult in hart en nieren.

We nemen plaats in de kelder van Wijnbar Pinot, dit wordt ook wel ‘’La Pinotheque’’ genoemd. In deze opgeknapte gewelvenkelder hebben zij een een bijzondere ruimte gerealiseerd die gebruikt wordt voor proeverijen, WSET wijncursussen, wijnmakersdiners en wijnspijsavonden.

We beginnen met de eerste twee rosés. De Tresor Brut rosé, Cava Pere Ventura uit Spanje en de rosé Brut, Champagne Baron de Rothschild uit Frankrijk. De Tresor Brut rosé wordt uitsluitend gemaakt van de Trepat druivensoort. De Trepat druif wordt ook wel de ‘’verloren druif ‘’ genoemd, dit omdat hij nooit gebruikt werd voor het maken van wijn of cava. Hierbij krijgen we een gerechtje van rode biet met een crème van hazelnoot en bloemkool en een crumble van hazelnoot. 


We zijn aangekomen bij de terras toppers. De rosé met de meeste stemmen schenkt Wijnbar Pinot de hele zomer extra buiten de kaart om. We ontvangen vier keer een rosé met daarbij twee passende gerechtjes. We beginnen met de Pinot Noir rosé van Wijngoed Thorn uit Nederland. 
Wij vinden het gelijk leuk dat er een Nederlandse wijn wordt opgenomen in deze tasting. Deze wijn komt uit de Maasvallei in Limburg en is gemaakt van de Pinot Noir druif. Deze rosé heeft fruitige aroma’s van aardbei en framboos en heeft een frisse afdronk. Wij zijn aangenaam verrast.

De andere terras topper die we van Anthony krijgen is Cistercien rosé uit Oostenrijk. De druiven die hiervoor gebruikt worden zijn de; Zweigelt, St. Laurent, Pinot Noir. Een frisse wijn met aroma’s van kers en bosbes. De smaak is uiterst elegant en kruidig. Het gerecht wat hierbij wordt geserveerd is gepekelde Lenghaas met gefermenteerde Chinese kool, afgewerkt met kokosroom en limoengel. Het gerecht geeft deze zondagmiddag een Aziatische twist. 

Bij iedere wijn krijgen wij een mooie en leerzame uitleg van Anthony, je ziet dat hij veel kennis heeft van deze wijnen en dat maakt de proeverij extra leuk! De volgende terras topper die we ontvangen is de Rioja Rosado uit Spanje. Deze wijn is met 60% Garnacha, 20% Viura en 10% Trempranillo gemaakt. Weer ondervinden wij rood fruit, citrustonen en florale hints met een bittere afdronk. Deze wijn valt onder de wat zwaardere rosé wijnen, niet een favoriet, omdat wij dit te zwaar vinden voor een rosé. 

De andere rosé die vrolijk wordt ingeschonken door Anthony, is een wijn die komt uit noord Italië, Il Rosato gemaakt van de Nebbiolo druif. Deze wijn is zwaar en kruidig van smaak. We hebben hierna al snel een keus gemaakt voor de terras topper van 2023. Het gerecht dat wij ontvangen bij deze rosé wijnen is; serranoham met een mouse van tijm en aardappel crumble, een aangename verassing bij de wijnen.

Anthony gaat rond en vraagt iedereen waar de keus op is gevallen. Onze keus gaat uit naar de Pinot Noir Rosé Wijngoed Thorn uit Nederland. Dit omdat er maar 1 Nederlandse wijn op de reguliere kaart staat en omdat wij vinden dat de Nederlandse wijnhuizen meer ontdekt mogen worden. Meerdere gasten hebben de keus laten vallen op de Nederlandse rosé en daarom heeft deze rosé als terrasstopper gewonnen voor 2023. 

De proeverij heeft nog vier rosé wijnen als afsluiter. Dit zijn vier Prestige rosé wijnen. De eerste is Chavignol Sancerre Rosé Francois Cotat uit Sancerre, gemaakt van de Pinot Noir druif. De wijn heeft tonen van aardbeien, is heel licht boterig van smaak en wordt aangevuld met een mooie zuurtegraad. 


Daarnaast wordt in het andere glas de Provence Rosé geschonken. Deze wijn is gemaakt van de druif Grenache, Cinsault, Rolle en Syrah. Deze wijn staat bekend om het wijnhuis van Angelina Jolie en Brad Pitt, Miraval. Deze wijn heeft aroma’s van perzik en bloemen. Het gerecht wat wij hierbij krijgen is; geblancheerde en gegrilde asperges met daarbij een mouse van peterselie met dille en kamille.

Er zijn nog twee rosé wijnen die we gaan proeven. De een na laatste die we ontvangen is de Chateau de Selles uit de Provence. Deze wijn heeft tonen van steenfruit met aangename frisheid van citrusvruchten en is gemaakt van de druiven Grenache, Cinsault, Mouvèdre en Syrah.

De allerlaatste wijn is de rosé uit Bandol met als druivenras Mouvèdre, Grenache en Cinsault. Het is een pittige rosé en is lekker krachtig van smaak. Het gerecht wat wij hierbij geserveerd krijgen is; blauwe bessen met Vlaamse krieken, zwarte bramen saus en een bessen schuimpje. Een prestigieus dessert.


Wij hebben genoten van deze heerlijke middag en hebben veel opgestoken van de kennis van Anthony. Wil jij nog meer leren over wijn? Bij Wijnbar Pinot is het ook mogelijk om wijncursussen te volgen. Toch liever een middagje proeven en een geweldige wijn-spijs ervaring beleven? Klik hier voor jouw plekje bij een proeverij van Wijnbar Pinot! Ze zijn namelijk erg gewild. Lees hier meer voor informatie over Wijnbar Pinot.