Foodblog: diner bij Turks restaurant L'Anatra

Turkse gastvrijheid, een zeer betrokken eigenaar, heerlijke huisgemaakte gerechten en een sfeervolle ambiance. Een paar zaken die me als eerst te binnen schieten wanneer ik terugdenk aan ons avondje tafelen bij L’Anatra aan de Haagdijk in Breda. Al sinds 1994 is eigenaar Osman continu bezig om zijn zaak te verbeteren, waar zijn zoon Ertuğrul sinds enige tijd vol enthousiasme bij ondersteunt. Via Stappen

Via Stappen & Shoppen kun je een 8-gangen wandeling door de Turkse keuken reserveren voor slechts €27,50! Plaats je reservering voor 1 maart via deze link. Je diner mag je ook na 1 maart plannen, zolang je de reservering maar voor 1 maart plaatst. 

WIN EEN DINER VOOR TWEE VIA FACEBOOK EN INSTAGRAM!

Al bij binnenkomst komt de warme Turkse sfeer je tegemoet. Eigenlijk alles aan de inrichting heeft Osman zelf in Turkije gekocht, laten maken of geïmporteerd. Met veel trots vertelt hij over de recentelijk opnieuw beklede stoelen, authentieke tafels en Oosterse lampen van glasmozaïek. Achter ieder schilderij zit een verhaal en zelfs het wijnrek is speciaal voor L’Anatra vervaardigd.


En niet alleen de sfeer en uitstraling zijn typisch Turks maar ook de persoonlijke benadering waarmee alle gasten enthousiast ontvangen worden en er wordt uitgebreid de tijd genomen om een gesprek met hen aan te gaan. Zo ook onze tafelgast Jack die al jaren vaste klant is bij L’Anatra en al even enthousiast als eigenaar Osman kan vertellen over alle redenen waarom iedereen hier een keer gegeten moet hebben. 


Traditiegetrouw starten we met een Turkse port (Tatli Sert, 2006): heerlijk zacht en zeer goed te combineren met de Turkse Meze’s (hapjes) die onze tafel bereiken. Het is onmogelijk om alle Meze’s te benoemen, werkelijk de gehele tafel is gevuld met warme en koude voorgerechtjes. Een greep uit de selectie:

Yoğurtlu Patlıcan: Gegrilde aubergine met tomaten, komkommer, ui, kruiden en olijfolie in yoghurtsaus. Unieke combinatie van smaken, de aubergine samen met de Turkse yoghurt maken een hele goede mix.

Orman içi: Bladerdeeg gevuld met groenten en lamsvlees. In één woord: Heerlijk!

Muska: “Geluksamulet” gevuld met gehakt en walnoten. Ook deze combinatie is erg lekker, daarbij zorgt de juiste dosering kruiden voor een fijne smaak.

Yaprak Sarma: Turks druivenblad gevuld met Turkse rijst, gehakt en kruiden. Al eerder in Turkije gegeten maar deze waren mogelijk nóg beter. 

Peynir Kızartma: Gebakken fetakaas met honing en noten. Topgerechtje waar je zeker naar moet vragen!

Sigara Böreği: Deegrolletjes gevuld met fetakaas en peterselie. Een oude bekende, al vaak gegeten en ook bij L’Anatra is dit hapje niet te versmaden. 

Nogmaals, dit is een kleine greep uit al het lekkers dat wij voorgeschoteld kregen. Met deze Meze’s kun je op je gemak genieten van alles wat de Turkse keuken te bieden heeft. Een echte aanrader dus wanneer je niet kunt kiezen uit alle voorgerechten.

Osman heeft voor ons een aantal specialiteiten uitgekozen die we toch echt even moeten proeven. Hij vertelt enthousiast over hoe deze tot stand gekomen zijn en hoe zijn collega’s in de keuken de gerechten klaarmaken. Natuurlijk heeft Osman ook zijn wijnen zelf geselecteerd en serveert ons de huiswijn omdat hij graag laat proeven dat deze toegankelijke Turkse wijn niet duur hoeft te zijn. Deze rode wijn van het wijnhuis Angora is een levendige, ronde en evenwichtige wijn geproduceerd van Cabernet Sauvignon, Öküzgözü en Merlot druiven, geteeld in de Egeïsche zee en Oost Anatolische regio's.

En dan de gerechten, we worden verwend met de volgende schotels: 

Mernur: Een heerlijk ovengerecht van lamsvlees met groenten en Turkse kruiden met een laagje geraspte kaas. Lamsvlees is een echte specialiteit bij L’Anatra en dat is in dit gerecht duidelijk te proeven. 

Emin’s Bonfile: Gemarineerde kalfsbiefstuk met diverse noten en honing. Voor mij een nieuwe combinatie die erg goed uitpakte. 

Mix Grill Speciaal: Spies met kebab lam, lamsgehakt, lamskotelet, kipfilet en reepjes lamsvlees. Zoals al eerder vermeld is lamsvlees toch wel de hoofdmoot in de Turkse keuken. Ook in dit gerecht blijkt weer waarom. Voor de vleesliefhebber is dit optimaal genieten.


Na van al deze heerlijke gerechten wat te hebben geproefd was er nog een klein beetje plaats voor een nagerecht. De huisgemaakte baklava mocht hierbij natuurlijk niet ontbreken. Deze variant werd geserveerd met een bolletje ijs, “engelenhaar” (lijkt op suikerspin) en verse dadel. 


Het andere nagerecht is ook typisch Turks: Künefe: in de oven gebakken engelenhaarnestje van filodeeg, gevuld met witte kaas en besprenkeld met fijn gemalen pistachenootjes. 

Dit in combinatie met Turkse koffie en een proeverij van thee (kaneel, banaan, oregano en salie) maakte de avond helemaal af. We vond het jammer dat we na 3,5 uur tafelen ‘al’ weer weg gingen bij de gastvrije Osman, zijn zoon Ertuğrul en hun vriendelijke personeel. 

Leuk detail zijn de Turkse geluksoogjes die je krijgt bij de rekening, een blijvende herinnering aan een fantastische Turkse avond in hartje Breda. 

Afiyet olsun!

AANBIEDING: 8-GANGEN WANDELING DOOR DE TURKSE KEUKEN VOOR SLECHTS €27,50! reserveer hier voor 1 maart.