Foodblog: Lunchen bij de Suikerkist

Een heerlijk rustige zondagochtend in de binnenstad van Breda. De winkels zijn nog gesloten en wij zijn op weg naar de Havermarkt voor een lunch bij Suikerkist. Grappig contrast, vroeger in mijn studententijd lag ik op dit tijdstip nog mijn roes uit te slapen van een gezellige stapavond bij dit gelijknamige café. Inmiddels is Suikerkist al lang niet meer het studentencafé van toen. Anno 2018 kun je hier terecht voor een heerlijke lunch, diner of borrel en staat de zaak met name bekend om haar uitgebreide gin tonic kaart!

we kiezen een lekker plekje op het sfeervolle terras

De zon schijnt vandaag niet, maar de temperatuur is erg aangenaam dus we kiezen een lekker plekje op het sfeervolle terras. Het is niet de eerste keer dat ik buiten zit bij Suikerkist, dus ik wist al: top terraslocatie met prachtig uitzicht op de kerk en heerlijke terraskussens! Het is trouwens ook zeker de moeite waard om even binnen te spieken of lekker binnen plaats te nemen. Het stoere, urban interieur zorgt voor een hele relaxte en gezellige vibe. 

Een breed assortiment voor een leuke prijs

Al snel komt een serveerster naar buiten om ons te verwelkomen en de bestelling op te nemen. We beginnen met een kop koffie en een verse muntthee terwijl we een keuze proberen te maken op de menukaart. Een breed assortiment voor een leuke prijs! Je kunt kiezen uit verschillende belegde broodjes, salades, soepen, burgers en op de avondkaart ook nog pizza’s, pasta’s en specials zoals vis, vlees, couscous of risotto én niet te vergeten: de borrelbites!

Ik ga voor een twaalf uurtje wat bestaat uit een speltboterham met kroket, een speltboterham met carpaccio en de seizoenssoep: gebonden knoflooksoep met peterselie. Mijn vriend bestelt de gemarineerde rauwe tonijn met avocadocrème, sla, komkommer en limoenmayonaise op een bruine boterham. De serveerster vraagt ons of we zin hebben in een gin tonic tijdens de lunch. Ach, waarom ook niet! De klok heeft zojuist twaalf uur geslagen dus alcohol is toegestaan. Kom ik toch weer een beetje in dat studenten ritme van vroeger. 


Onze gerechten worden geserveerd en kort daarna volgen de gin tonics. Wat een lust voor het oog, die drankjes! Mooie grote bellen met ijsblokjes en kaneel met citroenzest of munt on top. Goedkoop zijn ze niet, maar exclusief en bijzonder des te meer. Vooral als de serveerster even tijd neemt om uit te leggen wat er in deze gin zit en wat hem zo bijzonder maakt. 

de meest complexe gin ter wereld

Ik krijg de Chase Elegante Crisp, deze gin is gemaakt van cider appels en wordt beschreven als de meest complexe gin ter wereld. Je proeft de frisheid van appel in combinatie met de warme, pikante smaken van kruiden met een vleugje zoet van de kaneel. Erg lekker! Mijn vriend geniet van een Wilderer. Deze gin bevat 27 verschillende botanicals, afkomstig uit Zuid-Afrika. In combinatie met de munt komen de heerlijk frisse, bloemachtige smaken goed naar voren. 

We proosten de gins en beginnen aan onze lunch. Mijn knoflooksoep is heerlijk romig en stevig van smaak, precies zoals je van een knoflooksoep mag verwachten. De belegde speltboterhammen zijn lekker zacht met een knapperig korstje. Om evenveel van alles te genieten neem ik om en om een hap van de verschillende gerechten, want ik schat zo in dat ik het niet allemaal op krijg. Het is veel, maar erg lekker!

We tafelen nog een tijdje na tot onze bellen gin leeg zijn

Aan de andere kant van de tafel gaat het er iets gezonder aan toe. Mijn vriend is de laatste weken op healthy tour, dus zijn bruine boterham met gemarineerde rauwe tonijn past goed in zijn schema. Heerlijk fris en smeuïg door de limoenmayonaise en avocadocrème. We tafelen nog een tijdje na tot onze bellen gin leeg zijn en verlaten voldaan het terras.