Foodblog: Nieuwe, winterse kaart bij Chocolat

De winter ligt op de loer, de dagen worden korter en het wordt langzaam kouder. In horeca-land betekent dat; tijd voor een nieuwe kaart! Zo ook bij Restaurant Chocolat. Wij waren uitgenodigd om te gerechten te komen proeven, iets wat we maar al te graag doen. 

Chocolat is een begrip in Breda. Een gezellig en warm interieur, super vriendelijk personeel en natuurlijk goed eten. Wij nemen plaats in een nisje, vlak naast de brandende kachel. 

We starten met een aperitief. Ik drink cava met elderflower, heel fris en elegant. Mijn tafelgenoot wordt verrast met een glas cava met chocoladelikeur en vodka, een bijzondere combinatie maar erg lekker en een beetje winters. 

cava met elderflower, elegant!

Op tafel staan al een schaaltje olijven en krokantjes van filodeeg met kaas en kruiden. We worden daarnaast verblijd met drie amuses. Een mini Flan pizza met tomaat, parmezaan en rode ui. Een pompoen marshmallow met een crème van limoen en parmezaan, geserveerd op een schijfje limoen en tot slot een bitterbal van shiitake met mayonaise van vadouvan. Een goed begin van een culinaire avond! 

We genieten vanavond van een vijfgangen menu met bijpassende wijnen. De eerste wijn is een Chenin Blanc, tonen van rijp fruit, meloen en mango komen ons tegemoet. Deze wijn heeft op hout gelegen en er is een mooie balans tussen vol en fris. 

Het voorgerecht dat past bij deze Chenin Blanc is zwaardvis. De vis wordt geserveerd als een carpaccio, dun gesneden en met een saus van Mierikswortel, komkommer en crème van wasabi. De wijn en het gerecht gaan mooi samen, een licht voorgerecht waar dankzij de mierikswortel en wasabi toch aardig wat pit in zit.

zwaardvis met een saus van mierikswortel

De volgende wijn is een chardonnay reserve, deze wijn kom uit Zuid-Afrika en heeft 12 maanden op hout gerijpt. De wijn is zacht en vol, een mooie dikke chardonnay. 

Het tussengerecht bestaat uit uit coquille, paling en gefrituurde oester geserveerd in een dashi ngagi met witte soja. Drie bijzondere producten, alle drie van hoogwaardige kwaliteit. Met deze drie smaakvolle vissoorten kun je de plank gewoonweg niet misslaan. 

De derde wijn is een pinot noir uit Nieuw-Zeeland. De wijn is vrij licht, heeft een klein zuurtje en lichte aardse tonen. De geur van kersen overheerst. Onze gastvrouw vertelt ons dat het gerecht dat we hierbij geserveerd krijgen wellicht niet direct met een rode wijn gematcht wordt. Bij Chocolat houden ze van experimenteren en nemen het risico. Wij zijn benieuwd!

Het gerecht dat wij geserveerd krijgen bij de pinot is een mooi stukje kabeljauw. Inderdaad, dit zouden we niet direct matchen aan een rode wijn. Echter, de vis wordt geserveerd met zuurkool, een crème van artisjok, een voortreffelijke runderstoof, haring kuit en een dashi-botersaus. De verschillende winterse componenten maken dat het gerecht toch heel erg goed gaat met de pinot noir. De runderstoof is zoet, wat erg smaakvol is bij de kabeljauw. 

kabeljauw en pinot noir, een gewaagde match!

Een tweede rode wijn verschijnt aan tafel. Een Granacha van Balla Perdida. Deze wijn heeft zowel op Frans als Hongaars eiken gelegen. De wijn is stevig en wordt geschonken uit een bijzondere fles, die mag gezien worden!

Het hoofdgerecht is wild, hert om precies te zijn. Heerlijk winters wordt deze geserveerd met couscous, rode biet, een crème van ui, een crème van aardappel, een jus met nootmuskaat en rode biet en niet te vergeten; cantharellen. Dit gerecht is absoluut de favoriet van vanavond. Het hert is perfect gegaard en zó zacht dat het bijna smelt in je mond. De smaken komen goed samen, de wijn past er perfect bij, echt een voltreffer! 

Tot slot de dessertwijn, een Muscat. Een klassieke dessertwijn met tonen van perzik en abrikoos. Vrij zoet, maar goed in balans met een licht zuurtje. 

een geweldige afsluiter, wát een dessert!

Het dessert wordt geserveerd, dat ziet er bijzonder goed uit! Het dessert is een mouse van perzik, omhult met witte Chocolat. De mouse wordt geserveerd met een schuim van Bubble gum, roze peper, een gel van Bubbel gum en sorbet ijs van crème Fraiche en hangop. Zei ik net dat het hert onze favoriet was? Wellicht een gedeelde eerste plaats dan … wat een bijzonder en smaakvol dessert. Een mooie mix van fris en zoet. We hadden ons geen betere afsluiter kunnen wensen. Het is tijd om ons warme plekje bij de haard te verlaten en de winterse kou weer in te gaan. We hebben ontzettend genoten en laten natuurlijk nog een bijdrage achter voor EET met je hart, een mooi initiatief waar ook Restaurant Chocolat aan mee werkt.