Foodblog: thuisdiner De Veestallen

De Veestallen is een eigentijds en gastvrij Grand Café en Restaurant in Breda centrum. Een pareltje in de Belcrum, waar je wekelijks een wisselend 4-gangen menu kan bestellen voor maar €27,50, dit is exclusief wijnarrangement maar zéker een aanrader om bij te bestellen. Chefkok Roel van Druten weet wat hij doet om er thuis een feestje van te maken. Sinds februari runt hij de keuken en foodblogger Kiki van Kiek & Create mocht komen proeven. Een gewone woensdagavond werd ineens een avondje uit, maar dan thuis. Lees maar mee. 


De eerste gang is een mooi opgemaakt voorgerecht van Hollandse garnalen, tabouleh salade, tomaat, munt, peterselie, bosui, crème van bospeen, radijs en paprika vinaigrette. Dat klinkt als een hele mond vol, maar het een zeer fris en licht voorgerecht. Bijzonder hoe deze smaken samenkomen op één bord. Het zoetje van de paprika vinaigrette met het pittige randje van de radijs is zeer positief verrassend. De frisse garnalen met munt en peterselie komen goed tot hun recht en het ziet er bij elkaar chique uit. Echt een gerecht om de show mee te stelen! 

En dan komt de wijn: Le Bottle, een Grenache – Cinsault uit Lauguedoc, Frankrijk, een prachtige rosé! Delicate aroma's van rood fruit, aardbei en kers spoelen door onze mond en dat voelt erg aangenaam, soepel, fris en licht. Net als het gerecht, een gouden combinatie chef! 


De tweede gang is een soepele broccoli courgettesoep. Vaak denk je aan een dikke structuur, maar deze soep heeft een verfijnde en heldere inhoud. Overigens is het heel fijn dat De Veestallen een uitgebreide handleiding meegeeft, zodat je precies weet wat je moet doen. Ook tips voor de opmaak staan op de website. Nu is het slechts even opwarmen in een pannetje en serveren in een mooie kom. Vervolgens besprenkelen met amandelschaafsel en kleine stukjes witte en groene asperge toevoegen. Het soepje smaakt heerlijk met een diepe aardse smaak van de broccoli. Perfect voor tussendoor en heerlijk gekruid. Samen met het breekbrood en de zelfgemaakte smeersels is het een mooie tweede gang. De smeersels zijn trouwens ook noemenswaardig, want je proeft de ambacht in de aioli, pesto en tomaten tapenade meteen. Er blijft een klein beetje van over en dat gaan we dus mooi niet weggooien. Morgen weer een dag! 

De bijpassende wijn is wederom een schot in de roos. De Pandora, een Verdejo uit Rueda, Spanje heeft een kristalheldere, bleke, strogele kleur met groene reflectie. Inderdaad, het is al een verrassing wanneer je hem uitschenkt. In de mond geeft deze wijn wat frisse tonen van citrus en appel met een lekker exotisch toetsje. Heel evenwichtig en levendig, met een aangename en lange afdronk. Kunnen we de wijn ook los bestellen? 

Het hoofdgerecht bestaat uit parelhoen sous vide gegaard, truffelaardappel, spinazie, gele biet, sugar snaps en jus met sjalotten. Leuk om zelf een creatie te maken op het bord, aan de hand van de inspiratie van De Veestallen. De parelhoen heeft een zachte structuur die wordt aangevuld met de zoete jus. Samen met de truffelaardappeltjes en gele biet is het een authentiek gerecht met wederom aardse smaken. Door de hoeveelheid groenten geeft het een prettig en licht gevoel in de maag. Het is al met al een puur menu waarbij de smaken van de ingrediënten goed tot hun recht komen. Er is nog geen peper en zout vaatje aan te pas gekomen dat gaat ook niet gebeuren. 


Wat drinken we hierbij? Je zou neigen naar een rode wijn. Echter, Paul Holman van Plaisir du Vin heeft een mooie Weingut Boch, Blanc de Noirs Trocken, Blauer Spätburgunder uit Moezel, Duitsland gekozen. Een hele mond vol. En daar zijn we maar al te blij mee. De licht gouden kleur van deze droge, witte wijn gemaakt van Pinot Noir druiven is mooi en evenwichtig. Er zit veel rijp wit fruit in en een vleugje bloesem. Het ronde karakter is gekoppeld aan een frisse, minerale ondertoon. De afdronk is luchtig maar met lengte. Deze wijn is 'vegan', en ontzettend lekker. Chapeau! 

Het dessert is een tiramisu van lange vingers, een fijn laagje pudding, aardbeien en limoncello. Ook al sneeuwt het in april dit jaar, met dit gerecht heb je het idee alsof de zomer is begonnen. Het is een fris-zoet gerecht waarvan je het recept meteen wilt onthouden. De koninkjes als decoratie maken het helemaal af. Jammer dat het alweer voorbij is. Dit menu was echt een feestje! 

We eindigen met een super lekkere Martha’s Porto, Moscatel uit Douro, Portugal. Een port van een mooie gouden kleur met rosé schakeringen. De aroma bestaat uit hints van appelsien en muskaat en het heeft een edel karakter. De zoete afdronk met veel finesse en fraîcheur past perfect als afsluiter van dit feestelijke diner. Verras je gezelschap met de smaaksensaties van De Veestallen. Al voor €27,50 p.p. kun je een geweldige avond hebben.