Foodblog: Kook, Kunst & Jazz bij de Egelantier

Voor diegene die alleen binnen de gebaande paden van het centrum kijkt voor restaurants, zou de Egelantier wel eens onbekend terrein kunnen zijn. Toch erg jammer aangezien je er erg lekker kunt eten en als je geluk hebt ook nog een van de speciale avonden kunt bezoeken die ze regelmatig organiseren. Eigenaar Donny van der Weegen nodigde ons uit voor Kook, Kunst en Jazz. 


 We worden vriendelijk ontmoet in een wel heel bijzondere sfeer, want wanneer heb jij voor het laatst lekker gegeten onder het genot van een live Jazz-trio? Voor ondergetekende was dat toch al weer een hele poos geleden. De sfeer is gezellig, ongedwongen en bovenal plezierig. We krijgen een soort ereplaats recht voor het podium, waardoor we ons bijna opgelaten voelen dat we constant aantekeningen maken, opstaan voor foto’s en nog veel meer dingen aan het doen zijn dan genieten van de prachtige ambiance. Maar hoe konden we er anders over schrijven. 


 Terwijl we luisteren naar het Naomi Adriaansz Jazz trio, krijgen we een bijzonder leuke amuse gepresenteerd, een bonbon van kalfsrilette en rozenconfiture. Voor onze vegetarische metgezel wordt een Bonbon van Geitenkaas geserveerd. Rilette is een smeuïge substantie die een beetje in de buurt van paté zit, maar dan iets grover en er zijn belangrijke verschillen in bereidingswijze. In deze bereiding hebben ze dat van kalfsvlees gedaan en een mooie bonbon van gedraaid. Een rilette is vaak zwaar en vettig, maar de rozenconfiture balanceert dat mooi. Een goed begin! 

 

 

Het voorgerecht bestond uit een waar torentje, welke niet alleen respect afdwong voor de keuken maar ook zeker voor de bediening dat dit torentje heelhuids bij de gasten aankwam. Het betreft een torentje van blauwe Elise (paarse aardappel), tartaar van zalm en gewekte venkel met vadouvancrème. Persoonlijk vind ik het erg mooi om te zien dat aardappel puree langzaam zijn winterse imago verliest en meer en meer ook in de zomer wordt geserveerd. De vegetarische optie bestaat uit een mooi taartje van asperge mousse en vergelijkbare garnituren, het blijkt vrijwel meteen dat het bij de Egelantier absoluut geen vervelende keuze is om vegetariër te zijn.

 

 

 

We gaan verder met een cappuccino van pruimtomaten, (nee geen pruim en tomaat, pruimtomaten zijn een bepaald soort tomaat) met een lekkere basilicumroom en een hartig koekje. Zodra je van de eerste schrik bekomen bent dat soep in een koffie kopje zit, merk je dat het een hartstikke leuke en speelse manier is om soep te presenteren, die ook nog eens gemakkelijk is voor de bediening. Een welverdiende break na de acrobatiek met de torentjes van het voorgerecht.

 

 

 

Het menu wordt vervolgd met het tussengerecht, gebraden lamsrack met een kruidencouscous, portsaus en courgetteparels. Klinkt hoofdgerechtwaardig en dat is ook eigenlijk zo. Een prachtig gerecht waarbij het geroezemoes van de hele zaal verdwijnt en iedereen zit te te genieten, waardoor de muziek nog veel sterker wordt dan eerst. De lamsrack is dan ook zalig en heerlijk sappig. Mijn buurman gaat een kroket van tomatenrisotto met kruidencouscous en een saus van tomaat en mango te lijf. Ik kon nog stiekem een hapje van hem stelen terwijl hij afgeleid werd door een glimmende nieuwe fles wijn. De kroket deed mij bijna wensen dat ik vegetariër was, maar na een hap van de lamsrack gingen die gevoelens snel weer weg. Neemt niet weg dat dit misschien wel de lekkerste groentekroket is die ik ooit op heb.

 

 

 

Dan daar het hoofdgerecht, een beenhammetje van eend, gekonfijt met batavepuree, krokantje van gele kool en een kaasvlinder. Als ik mocht vloeken zou dit het moment zijn, wat een gerecht. De harmonie van texturen is wonderlijk. De eend is prachtig bereid en zeer smaakvol en word mooi geaccentueerd door de batavepuree. Het vegetarische alternatief is een prachtige worteltaart.

 

 

 

We sluiten af met lekkere aardbeien bavarois, rabarber met munt crème, manderijn cremeux en een gouden chocolade parel, die parel had er wat mij betreft nog tien maal in mogen zitten zo lekker als deze was. Een leuke combinatie van smaken, nooit gedacht dat munt en rabarber zo gemakkelijk verbonden konden worden door aardbeien. Een mooie frisse afsluiting op dit prachtige diner.

 

  

 

De Egelantier bevind zich op de Teteringsedijk 103 en is geopend van dinsdag tot en zondag vanaf 17:00.

www.egelantierrestaurant.nl

Fotografie: JordyPhoto
 Tekst: CuliNice