Foodblog: lokaal dineren bij Gastrobar Floor

Zo’n twee jaar geleden opende Gastrobar Floor haar deuren aan de Grote Markt in Breda. Vernoemd naar dochter ‘Floor’ van eigenaren Tom en Nicole. Bij Gastrobar Floor wordt gewerkt met verse, streekgebonden producten van lokale leveranciers. Aangezien wij erg benieuwd zijn naar het vier-gangen chefs menu met bijpassend wijnarrangement is het voor onze foodies tijd om weer eens te gaan proeven!

Win een chefsmenu ter waarde van    €37,-

We worden vriendelijk ontvangen en naar de tafel begeleid. Ik vraag naar het huis aperitief en dus worden we een minuutje later voorzien van een feestelijke bubbel met een siroop van sinaasappel. Een heerlijk en fris drankje om de avond mee te beginnen!


We bestellen wat brood met smeersels, de een gemaakt van zongedroogde tomaat, de ander van groene olijf. Wanneer ons aperitief op dreigt te raken schenkt onze gastheer de eerste wijn van het arrangement uit. We starten met een Grüner Veltliner uit Burgenland (iets onder Wenen in het midden van de Oostenrijkse wijngebieden). Een geurige wijn met nuances van citrus, een vleugje steenvruchten, honing en meloen. 

De wijn heeft een minerale touch met een mooie zuurgraad, welke erg goed samen gaat met het voorgerecht. Een tartaar van zeebrasem (dorade) ingelegd in rettich, gebrande avocado, een zachte creme van avocado, zoet-zure komkommer en radijs. Wat een mooi gerecht! Het zoet-zuur gaat heel goed samen met de neutrale eigen smaak van de zeebrasem en de licht pittige touch van de rettich en radijs. De zachte creme en het gebrande smaakje van de avocado maken het gerecht helemaal af!

mooi rijp, geel fruit zowel in de neus als in de smaak 

De tweede wijn is een wat vollere Viognier. Mooi rijp, geel fruit zowel in de neus als in de smaak. Naast hints van ananas en mango heeft de wijn ook mooie bloemige tonen en een romige, boterige afdronk. Dit smaakt naar meer! 



Er wordt een warm tussengerecht geserveerd. Zeeduivel op de huid gebakken, een heel mooi stukje vis! Het wordt geserveerd met witte asperges, een schuimige saus van asperge, bieslookolie en aardperen shiitake (paddenstoel). De asperges smaken mooi zacht evenals de zeeduivel. Deze vis is licht zoet, wat goed past bij de aardpeer. De bieslookolie geeft het geheel een verfijnde smaak. In vergelijking met de eerste gang is dit een wat voller gerecht, net als de wijn die er heel goed bij past! Tot nu toe is er een mooie smaak opbouw!

Alsof het gerecht en de wijn voor elkaar gemaakt zijn!

Even later volgt het hoofdgerecht, niet alleen een lust voor het oog, maar ook heerlijk op smaak! Het gerecht bestaat uit kalfshaas, kalfssukade, diverse bereidingen van knol en wordt geserveerd met friet. De kalfshaas is rosé gebraden en heerlijk mals. De sukade valt bijna uit elkaar zo zacht, het smelt op je tong! Verder brengen de knol bereidingen het geheel mooi in balans. De meiknol en koolrabi hebben een radijs-achtige smaak en de knolraap heeft iets weg van bloemkool, maar dan met nét iets meer pit. De jus van zwarte knoflook maakt het gerecht echt af. De wijn die wij daarbij drinken is een 'Valpolicella Ripasso'; heerlijk! Tonen van kersen en gedroogde pruimen. Een rijke wijn met een goede afdronk, dit is tot nu toe mijn favoriet. Alsof het gerecht en de wijn voor elkaar gemaakt zijn!

Het dessert is, net als alle andere gerechten, prachtig opgemaakt. De panna cotta van pure chocola is verwerkt met kardemom, wat een bijzondere twist geeft. Over bijzonder gesproken, het ijs is gemaakt van rode biet en zoethout. Ik ben normaal gesproken geen liefhebber van biet, maar dit keer kan ik er geen genoeg van krijgen. Het ijs heeft een prachtig diepe kleur en smaakte mooi zoet. De smaak van zoethout geeft het ijs een bijzonder lekker "extraatje". In de verse framboosjes zit wat gel van rode biet. Het zorgt voor een zoete, frisse beleving in de mond. Van de dessertwijn die erbij wordt geschonken wordt ik ook heel blij; 'Banyuls Cuvee La Galline'. Een helderrode kleur. De wijn ruikt zeer rijp en zoet met aroma's van noten, gekookte pruimen en chocola. De smaak is geconcentreerd met een lange complexe afdronk. Heerlijk in combinatie met het gerecht.

de gerechten zijn stuk voor stuk kleine kunstwerkjes en smaken voortreffelijk!

Gastrobar Floor heeft mijn verwachtingen meer dan waar gemaakt. De zaak heeft een stijlvol, maar huiselijke sfeer en het vier-gangenmenu is mij bijzonder goed bevallen! De gerechten zijn stuk voor stuk kleine kunstwerkjes en smaken voortreffelijk. Er worden goede wijnen bij geschonken en dat allemaal voor een zeer schappelijke prijs. Ik heb erg genoten. Gastrobar Floor is een absolute aanrader!