Foodblog: Bourgondisch Breda dag 1

Gisteren werd Bourgondisch Breda feestelijk geopend door burgemeester Peter van der Velden. Op het culinaire festijn in de Grote Kerk presenteren 12 verschillende restaurants, waaronder drie sterrenzaken, hun kookkunsten. Alle restaurants hebben kleine gerechten op de kaart staan, die gemiddeld 3 tot 6 muntjes kosten (€ 1,35 per muntje). Verder worden er verschillende proeverijen en demonstraties gegeven. Kortom, een walhalla voor de foodies onder ons! Onze foodies waren ook aanwezig en brachten verslag uit. 

 

Bij binnenkomst werden we vriendelijk ontvangen met een glaasje bubbels. Na de officiële opening door Burgemeester Peter van der Velden besloten we eerst een rondje te lopen. De Grote Kerk biedt een magische setting voor dit prachtige evenement. Tijdens het rondje werd ons een stukje ossenworst aangeboden en mochten we een Schrobbeler met Bettina geitenkaas proeven. Een verrassend lekkere combinatie, waardoor onze smaakpupillen waren geactiveerd. Onder het genot van een speciaalbiertje bij het Abbey Beer Festival besloten we de kaart met alle restaurants te bestuderen. 

 

 

 

Restaurant de Zwaan
We begonnen onze culinaire reis bij de Zwaan uit Etten-Leur. Het restaurant is al 20 jaar onderscheiden met een Michelinster, een mooi begin van een culinaire avond dus! Er was keuze uit twee gerechten, we besloten beide te proeven. 

Parfait van hoederlever
Het eerste gerecht was een Parfait van hoederlever van de Walnoothoeve, bietjes en duindoorn. Een mooi opgemaakt gerecht met een lekkere crunch. De verschillende smaken waren mooi uitgebalanceerd. 

Carbonara
Het volgende gerecht dat we mochten proeven was een carbonara van gerookte paling, linguine, boulette de boussy en mini-witlof. Een eenvoudig maar lekker en uitgebalanceerd gerecht. 

 

 

 

Ravanello
Ravanello is het cateringbedrijf van de jonge ondernemer Ralph Geerts. Hij gaf een kookdemonstratie en bereidde twee heerlijke gerechten. 

Gegaarde prei
Het eerste gerecht was vegetarisch; een in boter gebakken gegaarde prei met handgepelde Hollandse garnaal, pompoen, Dukkah (een Egyptisch specerijenmengsel), rosé wijnazijn en bitterzure plantjes. Door de bereiding had de prei een hartige, bijna vleesachtige smaak. Een mooi gerecht dat complex is in zijn simpliciteit. 

Tartaar van hertenvlees
De tartaar werd geserveerd met knolselderij schuim, paddestoelen en eekhoorntjes tapenade, kastanjes, truffel en bieslook. Een prachtig herfstgerecht met rijke smaken. De tartaar was zacht van smaak en smolt bijna op je tong. 

 

 

 

Dessert van Chocolat en Mirabelle
Voor het dessert besloten we voor chocolade te gaan, daarbij viel ons oog op de gerechten van Chocolat en Mirabelle. Chocolat is een prachtig restaurant gevestigd aan het Kerkplein, middenin het centrum van Breda. Mirabelle heropende iets meer dan een jaar geleden haar deuren met een totaal nieuw concept. De zaak wordt nu al geloofd voor haar prachtige interieur en mooie gerechten. 

Chocolade brownie - Mirabelle
Bij Mirabelle bestelden we de chocolade brownie met witte chocolade en pistache crunch. Een eenvoudig gerecht, maar oh zo lekker! De brownie was lekker smeuïg en had een volle cacao smaak. De crush van de pistache en het zoete van de witte chocolade maakten het geheel mooi af. 

Pure chocolade mousse - Chocolat 
Chocolat had ook een klassieker op de kaart, maar dan met een verrassende twist. Het gerecht bestond uit een pure chocolade mousse met een gelei van gekarameliseerde rode biet, een gel van bergamot (Arabische citrus bloesem), schuim van witte chocolade en goudpoeder. De chocolade mouse was lekker luchtig en ging goed samen met de frisse citrussmaak. De rode biet was verrassend en paste mooi in het geheel.

 

 

 

Ben je nieuwsgrierig geworden naar deze en andere gerechten op Bourgondisch Breda? Ga dan vooral een kijkje nemen! Het evenement begint vandaag om 16:00 uur. Het volledige programma staat in de Breda City App.

 

THANK GOD IT'S FRIDAY - Vrijdag 21 november
16.00 uur BOURGONDISCH BREDA open; verrassende ontvangst met gratis hapje en drankje
17.00 uur live cooking demo door NHTV Academy
19.00 uur Kerstboomwens moment (Tijdens Super Sunday bekendmaking prijswinnaars).
19.00 uur start doorlopend entertainment en muzikaal optreden.
19.00 uur start food fotowedstrijd
20.00 uur Onthulling speciale SLIGRO champagnetoren, en topwijnen informatie Sligro wijnen
21.00 uur Candle light kwartierke
21.30 uur start speciaal DJ entertainment
24.00 uur afsluiting 2e Bourgondische dag
 

Tags: Bourgondisch Breda