Foodblog: Bourgondisch Breda dag 3

Dag drie van Bourgondisch Breda! Vandaag kwam de Franse TV chef Alain Caron langs in de Grote Kerk. Na een live cooking demo, waar hij heerlijk coquilles bereidde, moest hij jureren bij alle deelnemende restaurants. Het beste gerecht wint de Bourgondische Parel, een culinaire prijs die ieder jaar wordt uitgereikt. De winnaar wordt op zondag 23 november rond 20:30 bekend gemaakt. 

 

 

 

 

Doppio Espresso Breda
Nog een beetje brak van de voorgaande avond besloten we de dag te beginnen met een goede kop koffie bij Doppio Espresso. De dames achter de counter ontvingen ons vriendelijk en lieten ons ook het lekkers zien; brownies, muffins en American cookies. Wij kozen voor de brownie, die volgens de dames "the best brownie in town" is. De brownie had een knapperige bovenlaag, een lekker smeuïge binnenkant die wegsmelt op je tong. Dit gecombineerd met een slok van de met liefde bereidde cappucino is zalig!

 

  

 

Mirabelle
Sinds de heropening door Xavier van Binsbergen heeft Mirabelle een enorme facelift gekregen, het restaurant is nu zeker een van de mooiste restaurants in Breda te noemen. Mirabelle is trendy, een beleving en toegankelijk voor iedereen. We besloten hier te beginnen met twee kleine gerechten. 

Geitenkaas bonbon 
Een mooi amuse met een gelei van rode biet, crunch nougatine en pistache. Het gerechtje ziet er niet alleen mooi uit, maar smaakt ook heerlijk. De bonbon smelt op de tong, heerlijk in combinatie met de knapperige nougatine.

Gepocheerde gamba 
De gamba's worden geserveerd met safraan mayonaise en chips van schorseneer. Het knapperige van de schorseneer gaat goed samen met de zachte gamba's. 

 

 

 

Sed & Mijn Keuken
Het leuke aan Bourgondisch Breda is dat je veel mensen tegenkomt en spreekt. We gingen op het advies van een aantal mensen af om bij Sed en Mijn Keuken een gerecht te proeven. 

Terrine
Terrine van wilde eend, pompoen, mais crème en chips van schorseneren. Een mooi gerechtje met een volle rijke smaak en lekkere crunch. 

Cannelloni
Cannelloni van pompoen gevuld met Noordzee krab, chutney van pompoen, gel van sterappel en een vinaigrette van schaaldieren. Het gerecht zag er zo mooi uit dat we het bijna zonde vonden om ervan te eten. Een complex gerecht in z'n eenvoud, waarin de chef verschillende bereidingen/technieken laat zien met dezelfde ingrediënten. De cannelloni was rijkelijk gevuld met heerlijke krab, die goed samen ging met de pompoen. Echt een aanrader.

 

 

 

Fromagerie Guillaume
Als dessert besloten we vandaag een kaasplank te bestellen bij Fromagerie Guillaume, een familiebedrijf dat aan veel toprestaurants levert. De kaasplank bestond uit vier kazen en een stukje Kletzenbrood. We begonnen met de Brie de Meaux geaffineerd met een compositie van truffel. De brie was zo zacht dat hij bijna uitliep op het bord en smolt in je mond. Er komt vervolgens een intense smaak van truffel vrij, zo lekker! De tweede kaas was er eentje uit de serie "Mir's Hart en Ziel". Deze kazen worden door de familie zelf ontwikkeld in samenwerking met bekende chefs. Een mooie kruidige kaas met complexe smaken. De Fourme d' Ambert is een heelrijke blauwschimmel; zacht van smaak en lekker romig. De Brokkelkaas was 48 maanden oud en lekker zout van smaak, als liefhebber van oude kaas moet je deze geproefd hebben. Het geheel werd gecomplementeerd met een lekker glas port van Barros.

 

  

 

Abbey Beer Festival - SamSam & Zeezicht
SamSam & Zeezicht organiseerden dit jaar weer het Abbey Beer Festival. Er is keuze uit ruim 100 verschillende speciaalbieren, waarvan je de meesten voor maar 1 muntje kunt proeven. Wij besloten er een vijftal te proeven. 

Val dieu - triple
Een mooi abdijbier uit België met 9% alcohol en nagisting op de fles. 

Afflingem - triple 
Ook een abdijbier uit België met 9% alcohol. Het bier heeft een smaak van prunus vruchten & citrus en zorgt voor hop-bittere afdronk.

Chimay trappist
Een heerlijke trappist uit België. Het bier onderscheid zich door hop en verse gist.

Zundert trappist
Een Nederlands biertje gebrouwen door de monniken in Zundert. Het bier uit Zundert. Het bier heeft 8% alcohol en een mooie ronde smaak. 

Orval trappist
Het donkerste bier en iets zuurder in de afdronk.
 

 

 

De 3 Vrienden
Na de speciaalbiertjes hadden we nog trek in iets zoets. De hoorntjes met chocolademousse van De 3 Vrienden waren hiervoor de perfecte keuze. Een mooie luchtige mousse met een knapperig hoorntje, chocolade en nootjes. Een heerlijk gerechtje en maar 1 muntje. Blij en voldaan liepen we naar buiten. 

 

 

 

Ben je nog niet op Bourgondisch Breda geweest of wil je graag nog een dagje Bourgondisch genieten? Bekijk onderstaand het programma van de laatste dag!

Zondag 23 november - SUPER SUNDAY
Genieten met heerlijke jazz muziek met de hele familie
14.00 uur BOURGONDISCH BREDA open, verrassende ontvangst met gratis hapje en drankje
14.00 uur KIDSfactory, opvang, de jongste masterchef, soepfabriek en schmink
14.30 uur Speciaal entertainment en muzikaal optreden
19.00 uur Candle light kwartierke
20.30 uur Uitslag en uitreiking van de BOURGONDISCHE PAREL 2014
21.00 uur Afsluiting BOURGONDISCH BREDA 2014
(elke dag worden food & wijn workshops aangeboden)

Tags: Bourgondisch Breda