Foodblog: Genieten op traditionele, Ethiopische wijze bij Walia

We stappen binnen in een totaal andere wereld, een heel exotische. De gastvrije Tom draagt authentieke kleding en verwelkomt ons warm en vriendelijk. Afrikaanse muziek zacht op de speakers. De zwoele geur van wierook en kruidige gerechten. Een kleurrijke inrichting. Vanavond laten wij ons verwennen, op Ethiopische wijze. Wij zijn bij Walia. 

 Vanavond laten wij ons verwennen, op Ethiopische wijze.


Wij kiezen ervoor om op traditionele wijze te eten, op prachtige Ethiopische stoeltjes met in het midden een grote mand waarop de gerechten worden geserveerd. Eten doen we niet met mes en vork, maar met onze handen. Daarvoor worden eerst onze handen gewassen aan tafel.

een verrassend mooie Ethiopische Merlot 

Eten bij Walia is een totaalbeleving, een kans om kennis te maken met de Ethiopische eetcultuur. Maar daar blijft het niet bij, want al snel vertelt Tom ons alles over zijn geliefde land van oorsprong. Ondertussen krijgen we stokbrood met kruidenpasta en een verrassend mooie Ethiopische Merlot.

De kaart van Walia kent veel authentieke vis- en vleesgerechten, maar ook vegetarische en veganistische. Wij gaan vanavond 'Shiro', kikkererwten in een verrukkelijke kruidige saus, en 'Tebs Speciaal', lamsvlees met paprika, pepers en uien proeven. Bij alle hoofdgerechten worden ‘injera’ geserveerd, Ethiopisch pannenkoekachtig brood, luchtig en friszuur van smaak. 

heerlijk gekruid lam

We scheuren een stukje van de injera en pakken daarmee wat van het heerlijk gekruid lam en de Shiro. Lekker, en heel gezellig. Na het eten spoelt Tom onze handen schoon.

Koffie zetten is bij Walia een fascinerend ritueel. De rauwe Ethiopische koffiebonen worden, in een speciaal daarvoor ingerichte hoek, op het vuur gebrand. De heerlijke geur verspreidt zich al snel door het restaurant. Dan wordt de koffie gemalen en op traditionele wijze bereid in een ‘jabana’, een prachtige aardewerk koffiepot.

Wat een fijne afsluiting van een liefdevolle avond

In kleine kommetjes, ‘cini’, wordt deze geserveerd, samen met een mandje vers gepofte zoute popcorn. Niet vaak hebben wij zo intens van koffie genoten. Wat een fijne afsluiting van een liefdevolle avond. Even later fietsen we met een grote glimlach terug naar huis en dromen die nacht van het boeiende maar verre Ethiopië. Wat fijn om daar zo dichtbij van te kunnen genieten.