Foodblog: culinair dineren bij restaurant Uijttewaal
Onlangs kondigden we het al aan; de voormalig eigenaren van restaurant Coquille (’s-Hertogenbosch), winnaars van het televisie programma Mijn Tent is Top hebben een nieuwe zaak geopend. Dit keer in ons mooie Breda, restaurant Uijttewaal is gesitueerd aan de Ulvenhoutselaan. Wij zijn uitgenodigd voor een avond uit, het interieur en de uitstraling van het restaurant beloven ons veel goeds.
Uijttewaal doet direct warm aan dankzij een sfeervol en eigentijds interieur met klassieke elementen. We worden hartelijk ontvangen en starten de avond met een aperitief; een Cremant de Bourgogne. Deze sparkling wine komt uit het gebied net onder Champagne, voor deze variant is enkel chardonnay gebruikt. Een mooie, frisse start van een heerlijke avond.
We worden direct verrast met een amuse en weckpotje tafelzuur van verschillende groenten. Het tafelzuur is een knipoog naar de familienaam Uijttewaal, van oudsher bekend van ingelegde uitjes en augurken.
De eerste amuse bestaat uit een krokantje van tapioca, met een crème van artisjok en ingelegde zwarte olijf. We genieten van onze sparkling wine en laten ons vanavond het viergangen menu serveren. De volgende amuse wordt gepresenteerd, een vegetarische springroll met een gel van ponzu. Wellicht de lekkerste springroll die we ooit geproefd hebben, de combinatie is een ware smaaksensatie van fris, zuur, pittig en umami.
Een derde amuse verschijnt aan tafel. Simpel, maar o zo lekker, vijf bereidingen van maïs. Baby maïs, gebrande maïs, popcorn, maïs terrine met limoen en een maïsscheutje. De verschillende bereidingen worden geserveerd met een olie van koriander. De smaken zijn zo compleet, verfijnd en elegant. Een heel mooi klein gerechtje!
Bij het voorgerecht drinken we een Scheurebe, dit is van oudsher een kruising tussen Sylvaner en de Riesling-druif. Deze wijn groeit in een koel klimaat maar bevat toch een klein rest zoetje. Erg smaakvol en een mooie start van het diner.
Het voorgerecht is een ceviche van makreel gegaard in Komboecha van verveine thee. De serveerster wijst ons op een plank boven de bar, waar verschillende weckpotten staan. Hier staat de makreel die op ons prachtig opgemaakte bord ligt, te garen. De makreel wordt geserveerd met een crème van avocado en sambai, crumble van groene appel, soja boontjes een sponge cake van sepia en rettichs en radijs. Het ziet er niet alleen voortreffelijk uit, het smaakt geweldig! Wauw wat een gerecht, alle componenten zijn aanwezig en complementeren elkaar perfect.
Bij het volgende gerecht drinken we een witte rioja, een wijn die bij ons nog niet bekend is. De wijn is bio dynamisch. Een aromatische wijn die op hout is vergist. Hij smaakt super vol en rond. Een hele lekkere wijn!
Het tussengerecht is snoekbaars, op de huid gebakken en gelakt met appelstroop. Geserveerd met schorseneren, prei, een saus van zuurkool en bieslook. Dit wordt moeilijk te overtreffen, het gerecht smaakt naar de herfst, dankzij de schorseneren en prei. De vis is lichtzoet en perfect gegaard.
Bij het hoofdgerecht drinken we de Hippocampus, een cabernet sauvignon uit de Bordeaux. De wijn is licht ziltig, daar deze druif dicht bij de kust verbouwd wordt. Hippocampus is het zeepaardje dat in het gebied dicht bij de kust zwemt. Een volle en rijke wijn die goed bij wild past.
Het hoofdgerecht is hertenkalf met kweepeer, rode kool, knolselderij, meiknol, Pommes fondant en jus met pippali peper. Dit gerecht past wederom perfect bij het seizoen en gaat geweldig goed samen met de cabernet sauvignon. Warme smaken complementeren elkaar en wij genieten van een heerlijk diner.
Na het hoofdgerecht wordt een bijzondere wijn geserveerd. Passend bij het dessert, maar zeker geen standaard dessertwijn. Deze wijn van wijnhuis Nicolas Maillart is 100% pinot noir en komt uit de Champagne. De wijn is zoet en licht met tonen van pruim en rijp fruit. De wijn heeft twee jaar gerijpt, heel bijzonder en heel lekker!
We worden wederom verrast, we krijgen eerst een pre-dessert. Een mooi, chique glas gevuld met appel en kaneel in verschillende vormen. Een appel-kaneel mouse en room, gel van appel, gepocheerde appel, een schuimpje van kaneel en appel. Wow, de combinatie met de wijn is subliem! Niets overheerst, alles is verfijnd en perfect op smaak. Als dit slechts het pre-dessert is, dan kunnen wij niet wachten tot het dessert.
Tot slot, het dessert. Passievruchten en pure chocolade met Kaapse goudbes en kumquat. Ook hierbij smaakt de wijn voortreffelijk. Het dessert is mooi in balans, niet te zoet, exact goed op smaak. De lichte zuren smaken van de goudbes en kumquat complementeren de volle smaak van de chocolade perfect.
We besluiten deze heerlijke avond met een kop koffie en een thee. Bij Uijttewaal is werkelijk overal over nagedacht, zelfs het thee-menu verrast ons. Bijzondere, organische thee van Essentials Tea. De uiterst vriendelijke gasvrouw helpt ons een keuze te maken uit de het uitgebreide en bijzondere assortiment.
De warme dranken worden geserveerd met friandises. Zo hebben wij ze nog nooit gezien. Warme Madeleines, macarons, mini-cheesecake, het water loopt ons in de mond. De tafel ziet er wederom prachtig uit.
Om alles af te toppen brengt de gastvrouw ons een huisgemaakte limoncello. Niet te zoet, een echte citroen smaak, fris en perfect om de avond mee te besluiten.
Wat een geweldige avond. Werkelijk alles klopte, de service is subliem, de gerechten perfect op smaak, de wijnen bijzonder en zeer passend bij het menu, de sfeer warm. Uijttewaal laat niets te wensen over. Wat zijn wij vaak verrast vanavond, in onze ogen een avond uit waar menig van kan leren.