Foodblog: Zuid-Amerikaans diner bij Eetcafé Iguana

Ben jij liefhebber van de Zuid-Amerikaanse keuken? Dan ken je vast Eetcafé Iguana al! Dit sfeervolle eetcafé aan de Veemarktstraat biedt de meest heerlijke gerechten en cocktails aan uit onder andere de Mexicaanse, Cubaanse als Braziliaanse keuken. Je kunt hier voor zowel de borrel of diner perfect terecht. Eigenaar Manuel vertelt: “Naast onze vaste kaart met huisgemaakte gerechten en tapas willen we onze gasten graag verrassen. Dat doen we met ons Tapa Surprise Menu met bijvoorbeeld 3 gangen. Onze koks kiezen iedere dag weer andere diverse gerechten en bereiden deze vers.” Met alle liefde hebben wij deze tapas getest!

MAAK VIA FACEBOOK EN INSTAGRAM KANS OP EEN DINER VOOR 2 BIJ IGUANA!

Al bij binnenkomst viel de gezellige sfeer van Eetcafé Iguana ons op: veel donkere houttinten in combinatie met verschillende kleuren en grappige attributen in de vensterbanken, die stuk voor stuk bij de Zuid-Amerikaanse landen passen. Perfect, want van cactussen kan natuurlijk niemand genoeg krijgen. Terwijl we de kaart met meer dan 20 verschillende tapas bekeken, kregen we een lekker rood wijntje met een lichte pruimensmaak aangeboden. Tijd om iets lekkers te bestellen!

Als starter van ons diner werden enkele heerlijke tapasgerechtjes geserveerd. Allereerst was daar het gegrilde maïsbrood met 3 soorten dip/tapenade: makreel, geitenkaas met zongedroogde tomaat en olijven tapenade. De makreeldip en geitenkaas waren zacht van smaak, waardoor de zoute tapenade lekker was als afwisseling.


Ook het tweede gerechtje was een succes: de nachos gratinados. Deze huisgemaakte nachos met gehakt, bonen, tomatensalsa, cheddarkaas, ijsbergsla en zure room waren veel lekkerder dan de nachos die de meesten kennen (uit een zakje). Ze waren veel dunner, krokanter en minder zout, waardoor het erg geschikt is als voorgerechtje.


Eigenaar Manuel maakte ons daarna al snel duidelijk dat bij een avondje Zuid-Amerikaans eten altijd een goede cocktail hoort. We kregen een prachtige Tiki Freaky geserveerd: variant van de klassieke Split cocktail, chique en typisch Amerikaans, lieten wij ons vertellen. Door de mix van rum, eiwit en room heeft de cocktail een frisse smaak en is het lekker om deze tussen je gerechtjes door te drinken. Omdat de cocktail ook zo goed past bij het concept van Eetcafé Iguana, wordt de Tiki Freaky de nieuwe huiscocktail! 


Het volgende tapasgerechtje dat we geserveerd kregen was de vegetarische groente/kaas tortilla taart. Met een mooie structuur van verschillende laagjes groenten, tortilla en kaas was deze tapa mooi opgebouwd en zag het er heerlijk uit.

De volgende ronde met verschillende tapas bevatte onze favorieten, om te beginnen met de spareribs: heerlijk zoet en zo van het botje. Need I say more?

Door naar nog een favoriet: champignons gevuld met bietjes, roomkaas en jalapeno. Een fantastische combinatie! De bietjes als ingrediënt waren echt een verrassing en de zachte smaak gaat goed samen met het pittige van de pepertjes. Gezien ik zelf nooit gewend raak aan pittig eten, was ik blij met de ruime portie roomkaas erop, om de hete smaak wat in balans te brengen.


Een andere typische tapa is natuurlijk de maiskolf: heerlijk zoet en met een beetje kruiden, boter en zout erop. Misschien is het kluiven niet aan te raden als je op eerste date bent, maar zeker wél als je met vrienden of vriendinnen een avondje uiteten gaat!


Een gerechtje dat je wél charmant kunt eten zijn de papas arrogantes: krieltjes (in zeezout geweekt en gekookt) met salsa verde, ookwel mojo genoemd. De aardappeltjes hadden nog een goede bite en waren lekker in combinatie met de zoute groene knofloofsaus.


Ondertussen was het alweer tijd voor een tweede cocktail en dit keer kregen we niets minder dan de classic margarita. Met een mix van limoenssap, rietsuiker, tequila en een randje zout is dit een typische Mexicaanse cocktail. Omdat het een lekker fris drankje is (en niet extreem zoet, wat je misschien wel zou verwachten), is het heerlijk om te drinken bij het eten.


Het laatste hartige gerecht van de avond was een vegetarische tortilla met gestoofde groentes, nootjes en roomkaas, afgetopt met, zoals ze dat noemen, ‘holy moly’ tomatensaus. Dit is een bijzonder sausje dat altijd zo’n specifieke maar herkenbare smaak heeft. Na uitleg van de eigenaar begrepen we waarom: vaak doen ze in Zuid-Amerika kruiden zoals kaneel door deze saus, waardoor het een wat zoetere smaak krijgt. Like!


Tot onze verrassing konden we als nagerecht van alle desserts een stukje proberen. Hierdoor kregen wij als ijs- en chocoladeliefhebbers een hemelse dessertplank voorgeschoteld. Het was een kleurrijk geheel op tafel met de huisgemaakte cheesecake, dubbele chocolademousse van de chef, cocos mango mousse en onze favoriet sangria-ijs met fruitjes. Stuk voor stuk de perfecte zoete desserts na alle hartige tapas!


Na heel de avond gezellig getafeld te hebben in Iguana gingen we meer dan voldaan naar huis. Iguana serveert niet alleen lekker eten met kwaliteit, maar ook de bediening is gastvrij, weet veel over het eten te vertellen en beantwoordt graag je vragen. Met een ruim aanbod is dit eetcafé een absolute aanrader voor zowel vegetariërs als vleesliefhebbers!

Maak via onze Facebook en Instagram kans op een diner voor 2 personen bij Iguana.